Od 16 do 18 czerwca br. w organizowanym przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie wyjeździe studyjnym do Lawendowego Pola w Nowym Kawkowie oraz Ziołowego Zakątka w Korycinach uczestniczyło 25 osób: rolników, doradców W-MODR, pracowników jednostek naukowych, przedsiębiorców oraz mieszkańców obszarów wiejskich zainteresowanych rozpoczęciem działalności pozarolniczej.
Wyjazd odbył się dzięki operacji pn. „Innowacyjne działalności pozarolnicze, w tym produkcja i przetwórstwo surowców zielarskich – alternatywa dla małych gospodarstw rolnych” w ramach realizacji Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan Operacyjny na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).
Celem wyjazdu było ukazanie szerokiego wachlarza innowacyjnych przedsięwzięć związanych z zakładaniem działalności pozarolniczych na obszarach wiejskich w tym działań związanych z produkcją, przetwórstwem i dystrybucją surowców zielarskich będących alternatywą dla małych gospodarstw rolnych. Nie do przecenienia okazała się również wymiana wiedzy oraz nawiązanie nowych kontaktów pomiędzy rolnikami, doradcami oraz przedstawicielami instytucji naukowych.
• Gospodarstwo „Lawendowe Pole” w Nowym Kawkowie, woj. warmińsko-mazurskie prowadzone przez panią Joannę Posoch.
Pani Joanna Posoch była prekursorką uprawy lawendy (Lavandula angustifolia) na Warmii, dlatego pokazując i oprowadzając uczestników wyjazdu po plantacji, szczegółowo omówiła zasady jej uprawy i zbioru. Było to świetnym wprowadzeniem do kolejnego punktu programu — warsztatów alchemicznych. W ich trakcie grupa miała okazję zdobycia wiedzy nt. właściwości, możliwości zastosowania i przetwórstwa lawendy, a także uczestniczyć w pokazie destylacji olejku lawendowego, na bazie którego następnie przygotowała krem i mydło potasowe. Otrzymane preparaty każdy mógł zabrać ze sobą w dalszą podróż. Po tak aktywnym poranku na wszystkich czekało pyszne śniadanie z lawendą w roli głównej. Na stołach w otoczeniu wszechobecnej lawendy i jej roztaczającego się aromatu czekały m.in. takie specjały jak: chleb lawendowy, smalec wegański z lawendą, selekcja serów podpuszczkowych z licznymi ziołowymi dodatkami, twarożki, pasty z ziołami i świeżymi listkami lawendy, konfitury z płatków dzikiej róży, lawendowe kruche ciasteczka oraz ożeźwiające napoje na bazie ziół.
• Gospodarstwo „Ziołowy Zakątek” oraz firma „Dary Natury” w Korycinach, woj. podlaskie prowadzone przez dr Mirosława i Jolantę Angielczyków
Obiekt powstał ok. 30 lat temu z pasji i szacunku do podlaskiej tradycji zielarstwa pana dr Mirosława Angielczyka. Wyjątkowość tego miejsca polega na użyciu lokalnych surowców zielarskich na każdym etapie wytwarzanej tu żywności ekologicznej. Każda faza prowadzonej tu produkcji — od uprawy ziół, przez ich zbiór, suszenie, przetwarzanie i konfekcjonowanie, odbywa się na miejscu w Korycinach. Pan dr Mirosław Angielczyk serdecznie powitał uczestników wyjazdu w Ziołowym Zakątku i rozpoczął spotkanie od wygłoszenia wykładu nt. nowego podejścia do znaczenia i wykorzystania ziół w kontekście nowego kierunku rozwoju dla małych gospodarstw rolnych. Prelekcja ta stanowiła doskonały wstęp do kontynuacji zajęć, tym razem terenowych, w Podlaskim Ogrodzie Botanicznym. W trakcie ich trwania grupa studyjna poznała zasady innowacyjnej uprawy oraz zrównoważonego zbioru ziół ze stanu dzikiego z uwzględnieniem wielu czynników wpływających na plon i jakość ekologicznego surowca zielarskiego. Temat ten po części kontynuowała pani dr Barbara Baj-Wójtowicz, która w Dolinie Zielawy w województwie lubelskim – regionie słynącym z tradycji uprawy ziół, prowadzi swoje gospodarstwo rolne ECO-FARM. Wykład pani doktor przybliżył słuchaczom zasady innowacyjnej uprawy ziół w systemie agroleśnym jako innowacyjnego kierunku rozwoju dla małych gospodarstw rolnych. Pani doktor zwróciła uwagę na zalety agroleśnictwa i zachęciła do powrótu do gospodarki rolno-leśnej umożliwiającej uprawę dwóch lub więcej różnych gatunków na tym samym areale rolnym — bez utraty wysokości plonu i uzyskania podwójnego lub wielokrotnego dochodu z tego samego areału. Po tym wystąpieniu do uczestników powrócił gospodarz miejsca, dr Mirosław Angielczyk, aby zaprezentować na przykładzie autorskich produktów firmy Dary Natury innowacyjne metody konfekcjonowania surowców zielarskich, w tym liofilizację i suszenie rozpyłowe. Wszyscy uczestnicy wyjazdu wzięli udział w dwóch praktycznych warsztatach ziołowych poświęconych przyrządzaniu mieszanek herbat ziołowo-owocowych oraz esencji ziołowych, w trakcie których poznali właściwości i zastosowanie wykorzystywanych w tym dniu ziół. Końcowym etapem wyjazdu było poznanie dobrych praktyk firmy Dary Natury w trakcie wizyt na pobliskich plantacjach ziół, suszarniach, laboratorium oraz kompleksie budynków, w których odbywa się cały proces przetwórstwa i konfekcjonowania surowców zielarskich firmy Dary Natury.
Podlasie to region, gdzie wciąż żywe są tradycje zielarskie. Gospodarstwo Ziołowy Zakątek w Korycinach to niewątpliwie miejsce magiczne, emanujące spokojem i sielskością życia, które tutaj wydaje się zwalniać i toczyć swoim leniwym tempem. Na tych pięknych terenach, rdzenni mieszkańcy Podlasia od pokoleń zbierają rośliny lecznicze, korzystając z ich dobrodziejstwa i prozdrowotnych właściwości. Mamy nadzieję, że wyjazd studyjny zaszczepił w jego uczestnikach chęć dalszego zgłębiania wiedzy dotyczącej ziół, ich uprawy i przetwórstwa; a tym samym zaowocuje w przyszłości powstaniem nowych działalności pozarolniczych w województwie warmińsko-mazurskim.