WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Podsumowanie wyjazdu studyjnego pt. „Innowacyjne działalności pozarolnicze, w tym produkcja i przetwórstwo surowców zielarskich – alternatywa dla małych gospodarstw rolnych”

Data utworzenia: 01-07-2021

Podsumowanie wyjazdu studyjnego pt. „Innowacyjne działalności pozarolnicze, w tym produkcja i przetwórstwo surowców zielarskich – alternatywa dla małych gospodarstw rolnych”

Od 16 do 18 czerwca br. w organizowanym przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie wyjeździe studyjnym do Lawendowego Pola w Nowym Kawkowie oraz Ziołowego Zakątka w Korycinach uczestniczyło 25 osób: rolników, doradców W-MODR, pracowników jednostek naukowych, przedsiębiorców oraz mieszkańców obszarów wiejskich zainteresowanych rozpoczęciem działalności pozarolniczej.


Wyjazd odbył się dzięki operacji pn. „Innowacyjne działalności pozarolnicze, w tym produkcja i przetwórstwo surowców zielarskich – alternatywa dla małych gospodarstw rolnych” w ramach realizacji Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan Operacyjny na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).


Celem wyjazdu było ukazanie szerokiego wachlarza innowacyjnych przedsięwzięć związanych z zakładaniem działalności pozarolniczych na obszarach wiejskich w tym działań związanych z produkcją, przetwórstwem i dystrybucją surowców zielarskich będących alternatywą dla małych gospodarstw rolnych. Nie do przecenienia okazała się również wymiana wiedzy oraz nawiązanie nowych kontaktów pomiędzy rolnikami, doradcami oraz przedstawicielami instytucji naukowych.

 

Krótka charakterystyka  odwiedzanych obiektów i realizowanego programu:
 

Gospodarstwo „Lawendowe Pole” w Nowym Kawkowie, woj. warmińsko-mazurskie prowadzone przez panią Joannę Posoch.

Pani Joanna Posoch była prekursorką uprawy lawendy (Lavandula angustifolia) na Warmii, dlatego pokazując i oprowadzając uczestników wyjazdu po plantacji, szczegółowo omówiła zasady jej uprawy i zbioru. Było to świetnym wprowadzeniem do kolejnego punktu programu — warsztatów alchemicznych. W ich trakcie grupa miała okazję zdobycia wiedzy nt. właściwości, możliwości zastosowania i przetwórstwa lawendy, a także uczestniczyć w pokazie destylacji olejku lawendowego, na bazie którego następnie przygotowała krem i mydło potasowe. Otrzymane preparaty każdy mógł zabrać ze sobą w dalszą podróż. Po tak aktywnym poranku na wszystkich czekało pyszne śniadanie z lawendą w roli głównej. Na stołach w otoczeniu wszechobecnej lawendy i jej roztaczającego się aromatu czekały m.in. takie specjały jak: chleb lawendowy, smalec wegański z lawendą, selekcja serów podpuszczkowych z licznymi ziołowymi dodatkami, twarożki, pasty z ziołami i świeżymi listkami lawendy, konfitury z płatków dzikiej róży, lawendowe kruche ciasteczka oraz ożeźwiające napoje na bazie ziół.


Gospodarstwo „Ziołowy Zakątek” oraz firma „Dary Natury” w Korycinach, woj. podlaskie prowadzone przez dr Mirosława i Jolantę Angielczyków

Obiekt powstał ok. 30 lat temu z pasji i szacunku do podlaskiej tradycji zielarstwa pana dr Mirosława Angielczyka. Wyjątkowość tego miejsca polega na użyciu lokalnych surowców zielarskich na każdym etapie wytwarzanej tu żywności ekologicznej. Każda faza prowadzonej tu produkcji — od uprawy ziół, przez ich zbiór, suszenie, przetwarzanie i konfekcjonowanie, odbywa się na miejscu w Korycinach. Pan dr Mirosław Angielczyk serdecznie powitał uczestników wyjazdu w Ziołowym Zakątku i rozpoczął spotkanie od wygłoszenia wykładu nt. nowego podejścia do znaczenia i wykorzystania ziół w kontekście nowego kierunku rozwoju dla małych gospodarstw rolnych. Prelekcja ta stanowiła doskonały wstęp do kontynuacji zajęć, tym razem terenowych, w Podlaskim Ogrodzie Botanicznym. W trakcie ich trwania grupa studyjna poznała zasady innowacyjnej uprawy oraz zrównoważonego zbioru ziół ze stanu dzikiego z uwzględnieniem wielu czynników wpływających na plon i jakość ekologicznego surowca zielarskiego. Temat ten po części kontynuowała pani dr Barbara Baj-Wójtowicz, która w Dolinie Zielawy w województwie lubelskim – regionie słynącym z tradycji uprawy ziół, prowadzi swoje gospodarstwo rolne ECO-FARM. Wykład pani doktor przybliżył słuchaczom zasady innowacyjnej uprawy ziół w systemie agroleśnym jako innowacyjnego kierunku rozwoju dla małych gospodarstw rolnych. Pani doktor zwróciła uwagę na zalety agroleśnictwa i zachęciła do powrótu do gospodarki rolno-leśnej umożliwiającej uprawę dwóch lub więcej różnych gatunków na tym samym areale rolnym — bez utraty wysokości plonu i uzyskania podwójnego lub wielokrotnego dochodu z tego samego areału. Po tym wystąpieniu do uczestników powrócił gospodarz miejsca, dr Mirosław Angielczyk, aby zaprezentować na przykładzie autorskich produktów firmy Dary Natury innowacyjne metody konfekcjonowania surowców zielarskich, w tym liofilizację i suszenie rozpyłowe. Wszyscy uczestnicy wyjazdu wzięli udział w dwóch praktycznych warsztatach ziołowych poświęconych przyrządzaniu mieszanek herbat ziołowo-owocowych oraz esencji ziołowych, w trakcie których poznali właściwości i zastosowanie wykorzystywanych w tym dniu ziół. Końcowym etapem wyjazdu było poznanie dobrych praktyk firmy Dary Natury w trakcie wizyt na pobliskich plantacjach ziół, suszarniach, laboratorium oraz kompleksie budynków, w których odbywa się cały proces przetwórstwa i konfekcjonowania surowców zielarskich firmy Dary Natury.


Podlasie to region, gdzie wciąż żywe są tradycje zielarskie. Gospodarstwo Ziołowy Zakątek w Korycinach to niewątpliwie miejsce magiczne, emanujące spokojem i sielskością życia, które tutaj wydaje się zwalniać i toczyć swoim leniwym tempem. Na tych pięknych terenach, rdzenni mieszkańcy Podlasia od pokoleń zbierają rośliny lecznicze, korzystając z ich dobrodziejstwa i prozdrowotnych właściwości. Mamy nadzieję, że wyjazd studyjny zaszczepił w jego uczestnikach chęć dalszego zgłębiania wiedzy dotyczącej ziół, ich uprawy i przetwórstwa; a tym samym zaowocuje w przyszłości powstaniem nowych działalności pozarolniczych w województwie warmińsko-mazurskim.

Opracowanie: Aneta Długokęcka