WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw

Data utworzenia: 05-01-2021

ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw

Ogłoszony na 74. sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ, Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021 poświęcony jest podnoszeniu świadomości na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowiu.

Dyrektor Generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - Qu Dongyu, zainaugurował Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021 i zaapelował o poprawę zdrowej i zrównoważonej produkcji żywności za pomocą innowacyjnych technologii oraz o zmniejszenie strat i marnowania żywności. Przemawiając podczas inauguracji tego wydarzenia, określił inicjatywę jako „wyjątkową okazję do podniesienia globalnej świadomości”.

„W obecnym kryzysie zdrowotnym, z którym borykamy się na całym świecie, promowanie zdrowej diety wzmacniającej nasz układ odpornościowy jest szczególnie właściwe”– powiedział Qu.

Jak podkreśla kierownictwo ONZ, obecny rok 2021 będzie skupiony na refleksji wobec wzorców produkcji i konsumpcji żywności. Szczególny nacisk będzie położony na analizę systemów żywnościowych, tak, by móc zbudować międzynarodowy system pozwalający na dostęp do zdrowej żywności wszystkim narodom na całym świecie.

Sekretarz Generalny ONZ Antonio Guterres w swoim przemówieniu w grudniu ub.r. na ten temat zauważył, że owoce i warzywa są niezbędnymi składnikami zdrowej i zróżnicowanej diety. Dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych, wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych chorób. Jednak pomimo tych ogromnych korzyści nie spożywamy ich wystarczająco dużo.

FAO i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, aby każda osoba dorosła codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość, a także przeciwdziałaniu niedoborom mikroelementów. Tymczasem, przeciętny Europejczyk spożywa około 340 gramów owoców i warzyw dziennie, w przypadku przeciętnego Polaka jest to tylko 280 gramów. Oznacza to, że Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw będzie z pewnością doskonałą okazją do promocji zdrowego żywienia w naszym kraju.

Opracowanie: Maja Jurczak