WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Kalendarium ogrodnika – styczeń

Data utworzenia: 05-01-2021

Kalendarium ogrodnika – styczeń

Drzewa i krzewy owocowe

  • Aby zapobiec uszkodzeniom mrozowym przeprowadzamy bielenie mlekiem wapiennym pni drzew, możemy to również zrobić na początku lutego;
  • Usuwamy z pędów, gałęzi i pni oprzędy z gąsienicami i zimujące w złożach jaj szkodniki drzew i krzewów a także korę ze złożami jaj;
  • Zbieramy z drzew i niszczymy zmumifikowane owoce aby ograniczyć źródła chorób wiosną;
  • To dobry czas na karczowanie starych i chorych drzew i krzewów;
  • Gatunki posadzone jesienią, zwłaszcza te ciepłolubne muszą być dobrze chronione przed mrozem – sprawdzamy stan zabezpieczeń. Drzewka na podkładkach karłowych (M9, pigwa MC) często wymagają zabezpieczenia korzeni kopczykiem (z trocin, kory lub liści) okrywającym miejsce okulizacji. Można również zastosować chochoły z włókniny lub słomy w celu okrycia koron młodych brzoskwiń czy moreli. Ściółką ze słomy i włókniny można nakryć powtarzające odmiany truskawek;
  • Młode drzewka mogą wymagać ochrony przed gryzoniami i zającami – w tym celu zakładamy na pnie osłony z tektury;
  • Ścinamy pędy roczne na zrazy do przeszczepiania. Muszą być one zdrowe, o długości 50-70 cm i średnicy ok 7 mm, rosnące na zewnątrz korony. Tak pobrane zrazy przechowujemy w pęczkach, w skrzynkach z wilgotnym torfem lub piaskiem, w pomieszczeniu o temperaturze 2-4 °C.
  • Sadzonkujemy krzewy owocowe – z rocznych pędów np. porzeczek, tniemy 20 cm sadzonki; ucinamy wierzchołkową, niezdrewniałą część, wiążemy w pęczki i dołujemy w wilgotnym piasku w piwnicy;
  • Przygotowujemy się do zimowego cięcia drzew – przeglądamy narzędzia, czyścimy je, oliwimy i ostrzymy.

 

Warzywa i zioła

  • Planujemy warzywnik na nowy sezon, uwzględniając korzystne sąsiedztwo gatunków oraz różnorodność gatunków przez cały sezon wegetacyjny;
  • Warto planować uprawę odmian odpornych aby ograniczyć stosowanie środków ochrony roślin, np. pomidory tolerancyjne na zarazę ziemniaka to Atol, Cherrola F1, Lancet, Malinowy Henryka F1, Poranek.
  • W wielu ogródkach wciąż trwają zbiory warzyw zimujących. O tej porze roku wciąż możemy mieć świeży jarmuż, brukselkę, roszponkę, liście pietruszki czy szpinaku;
  • Na domowych parapetach warto uprawiać szczypiorek czy zieloną pietruszkę. Coraz popularniejszy jest wysiew nasion na kiełki lub mikroliście;
  • W dość ciepłym i ciemnym miejscu można rozpocząć pędzenie rabarbaru;
  • Badamy zdolność kiełkowania ubiegłorocznych nasion wysiewając je w ciepłym miejscu na wilgotnej ligninie. Jeśli wykiełkuje minimum 70% z nich to nadają się one do wysiania również w tym sezonie.
Opracowanie: Maja Jurczak