WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Nowy produkt na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Data utworzenia: 11-12-2020

Nowy produkt na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Nowy produkt - Marcepan królewiecki - został wpisany w dniu 2 grudnia 2020 roku na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) w kategorii: wyroby piekarnicze i cukiernicze. Tym samym na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 48 regionalnych specjałów z województwa warmińsko-mazurskiego.

Zgodnie z opisem tego produktu są to niewielkie upieczone wyroby przypominające ciasteczka, wykonane z marcepana, czyli słodkiej masy cukierniczej na bazie zmielonych migdałów, wypełnione nadzieniem. Wyrób charakteryzuje się smakiem zdecydowanie migdałowym z aromatem różanym w tle. Przy produktach nadziewanych – kombinacja smaku marcepana ze smakiem nadzienia.

"Królewiec, któremu nazwę zawdzięcza marcepan królewiecki, to polska nazwa miasta w dawnych Prusach Wschodnich, obecnie Kaliningrad. Kuchnia poszczególnych części Prus Wschodnich nie różniła się wiele od siebie. Większość dań, obecnych w Królewcu czy Elblągu, spotkać można było także na Litwie Pruskiej czy na Mazurach. Kuchnia ta opierała się na wysokiej jakości składnikach, w jakie obfitowała ta kraina, ale nie brakowało sklepów kolonialnych, gdzie można było nabywać produkty sprowadzane z zamorskich krain. Jednym z takich produktów były migdały, na bazie których wytwarzano marcepan. Migdały zresztą obecne były na tutejszych stołach, co najmniej od czasów krzyżackich. W późniejszym okresie gościły również na stołach biskupów warmińskich. Jednym z ich większych łasuchów był biskup Ignacy Krasicki, mieszkający w Lidzbarku Warmińskim" - tak na stronie MRiRW opisano tradycję, pochodzenie oraz historię produktu .

Na terenie Prus Wschodnich migdały stanowiły częsty składnik różnych potraw i wypieków. Najważniejszym specjałem zawierającym ten komponent był jednak marcepan. Przysmak ten znany był już w średniowieczu. Jak podaje MRiRW "sposoby jego wytwarzania nieco się różniły w zależności od regionu. Marcepan królewiecki (Konigsverger Marzipan) różnił się od innych sposobem obróbki, ponieważ zapiekano go w piecu". Marcepan królewiecki może być nadziewany m.in. czekoladą, pistacjami, cytryną, owocami kandyzowanymi czy też konfiturami owocowymi.

Lista Produktów Tradycyjnych służy identyfikacji i promocji polskich produktów tradycyjnych – produktów rolnych i środków spożywczych oraz napojów spirytusowych. Produkty te muszą posiadać jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, za które uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Ponadto produkty muszą stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz być elementem tożsamości społeczności lokalnej. Lista produktów tradycyjnych jest prowadzona przy współpracy Marszałków Województw i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pełna LPT dostępna jest pod adresem: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych12. Tu znaleźć można wszystkie wpisane na LPT wyroby z podziałem na poszczególne województwa oraz kategorie produków.

Źródło: MRiRW
Opracowanie: Monika Hodór