WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Żywność a Covid-19

Data utworzenia: 25-03-2020

Żywność a Covid-19

Aktualnie dostępne dane naukowe wskazują na brak możliwości zarażenia się Covid-19 drogą pokarmową (żywność nie jest nośnikiem wirusa SARS-CoV-2). Koronawirus może jednak utrzymywać się np. na powierzchni opakowań żywności. Należy więc zachować szczególne zasady higieny podczas zakupu produktów żywnościowych, a także przy postępowaniu z nimi w warunkach domowych. 

Działania, jakie każdy z nas powinien podejmować podczas dokonywania zakupów produktów spożywczych, a także postępowania z nimi w domu:

W sklepie:

Osoby, które przebywają w sklepach, supermarketach, centrach handlowych powinny zawsze pamiętać o tym, że są współodpowiedzialni za zdrowie swoje i innych osób. W miarę możliwości należy unikać przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymywać odstępy w kolejkach.

Dlatego należy pamiętać o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, nieopakowanej tj. pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy.

Ręce w sklepie mają kontakt z powierzchniami roboczymi, pieniędzmi. Do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie  produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).

Należy zwracać też uwagę na właściwą higienę  układu oddechowego - nie kasłanie/kichanie w stronę innych osób jak i towaru.

W domu:

Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia,  w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach.

Źródło: IJHARS, GIS
Opracowanie: Monika Hodór