WMODR >> Aktualności >> Informacje >>

Główny Inspektorat Sanitarny: żywność nie jest źródłem koronawirusa

Data utworzenia: 18-03-2020

Główny Inspektorat Sanitarny: żywność nie jest źródłem koronawirusa

Powołując się na Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) Główny Inspektorat Sanitarny potwierdza, iż  nie ma dowodów na to, by żywność mogła być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.

Sanepid akcentuje jednocześnie, że w zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologiczego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa zapobiegających zanieczyszczeniu, także temu wtórnemu na etapie dystrybucji i sprzedaży.

Aktualne dostępne dane wskazują na to, że wirus może przetrwać na powierzchniach kilka godzin. Dlatego również w gospodarstwie domowym należy stosować dostępne środki dezynfekcyjne.

GIS podkreśla, że dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa- koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st. C przez 30 minut.

Wynika z tego, iż w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.

Pracownicy branży spożywczej powinni myć ręce przed rozpoczęciem pracy, obowiązkowo przed kontaktem z żywnością, która przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia.

Zalecane jest również ograniczenie w miarę możliwości ekspozycji w sklepach żywności niepakowanej, szczególnie pieczywa, ciast i innych.

GIS przypomina, o częstym myciu rąk, narzędzi kuchennych, blatów roboczych, desek.

Musimy zwrócić uwagę i pamiętać, aby separować produkty surowe i te przygotowane już do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchni.

Pamiętajmy, iż od naszego odpowiedzialnego zachowania może zależeć nie tyko nasze zdrowie i życie, ale i innych osób wokół nas.

Więcej informacji pod adresem: https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/ 

Źródło: https://gis.gov.pl/
Opracowanie: Dorota Michniewicz