Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa opublikowała na swojej stronie Metodyki Integrowanej Produkcji Roślin dla 9 nowych gatunków roślin, tj:
-
buraka
-
cukinii, kabaczka i patisona
-
dyni olbrzymiej i piżmowej
-
gryki
-
jęczmienia browarnego
-
prosa
-
sałaty polowej
-
selera korzeniowego
-
soi
Prowadzenie produkcji zgodnie z metodykami zatwierdzonymi przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa jest jednym z podstawowych obowiązków producenta, który ubiega się o certyfikat Integrowanej Produkcji Roślin.
Metodyki Integrowanej produkcji roślin zawierają m.in. takie elementy jak:
- planowanie i zakładanie uprawy z uwzględnieniem doboru odmian;
- nawożenie z uwzględnieniem analiz gleby;
- stosowanie racjonalnych sposobów regulowania zachwaszczenia;
- pielęgnacja upraw;
- ochrona przed chorobami i szkodnikami z uwzględnieniem metod niechemicznych;
- zasad higieniczno-sanitarne;
- listy obligatoryjnych czynności i zabiegów w systemie integrowanej produkcji roślin,
- listy kontrolne IP,
- ogólne zasady wydawania certyfikatów IP.
Na stronie http://piorin.gov.pl/publikacje/metodyki-ip/ można znależć również zaktualizowane metodyki Integrowanej Produkcji dla kilkudziesięciu gatunków roślin sadowniczych, warzywniczych i rolniczych.