Czytanie etykiet pozwala przede wszystkim dokonowywać świadomych i właściwych wyborów podczas zakupów produktów spożywczych. To z nich dowiemy się, z jakim produktem mamy do czynienia. Etykiety stanowią swoiste źródło wiedzy o żywności, którą nabywamy i spożywamy. Dane towarzyszące produktom spożywczym zawierają szereg bardzo istotnych, z punktu widzenia konsumentów, informacji, które identyfikują produkt, chociażby poprzez nadanie mu odpowiedniej nazwy. To jednak zaledwie początek tego, co możemy poznać i co powinno znaleźć się na etykietach.
Oto najważniejsze powody, dla których warto dowiedzieć się wszystkiego o produkcie:
- Z etykiety poznamy skład produktu - wszyscy chcemy być zdrowi i pełni energii, a do tego niezbędne jest prawidłowe i zdrowe odżywianie. Każdy składnik produktu ma swoje znaczenie, wykazuje inne właściwości i może mieć różny wpływ na nasz organizm, dlatego też tak ważne jest sprawdzanie zawartości spożywanej żywności.
- Dowiemy się także, ile produkt zawiera tłuszczu - sprawdzajmy, jakie tłuszcze i w jakcih ilościach występują w produkcie, ponieważ częsć z nich wykazuje niekorzystne oddziaływanie na nasze zdrowie. Są też tzw. dobre tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkjonowania orgaznimu.
- Poznamy zawartość węglowodanów - ich nadmierne spożywanie wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z nadwagą, otyłością, a także może doprowadzić do poważnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca czy nowotwory.
- Dowiemy się, ile soli zawiera produkt - nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia krwi, co zwiększa ryzyko udarów mózgu oraz demencji, upośledza również funkcje poznawcze. Duże spożycie soli zwiększa także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niewydolności serca, kamicy nerek, osteoporozy oraz nowotworów.
- Dowiemy o kaloryczności produktu
- Etykieta "powie" nam także, ile powinniśmy jeść poszczególnych składników dla zachowania dobrego zdrowia - RWS - skrót ten oznacza referencyjne wartości spożycia, które dawniej określano mianem "wskazane dzienne spożycie" (GDA). RWS definiuje się jako typowe ilości składników odżywczych, które powinny być każdego dnia dostarczane organizmowi dorosłego człowieka w celu zaspokojenia przeciętnego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe.
- Z etykiety wyczytamy, czy produkt zawiera substancje kryjące się pod nazwą alergeny - substancje te mogą być bardzo niebezpieczne w szczególności dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
- Etykieta informuje nas również o tym, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt - jest to szczególnie istotne w przypadku produktów krótkotrwałych mikrobiologicznie.
Wybierając produkty kierujmy się wpływem na nasze zdrowie tego, czym się żywimy. Duże znaczenie przywiązujmy do składu produktów i starajmy się poszukiwać żywności o wysokiej jakości i możliwe jak najmniej przetworzonej, bez zbędnych i nie zawsze korzystnych dla zdrowia dodatków użytych do ich produkcji. Sprawdzajac składniki produktu zwracajmy też uwagę na kolejność ich wymienienia na etykietach, ponieważ to, co jest podane na początku występuje w największej ilości (obowiązuje kolejność malejąca). Pamiętajmy również o sprawdzeniu warunków przechowywania produktu, a w przypadku produktów wymagających wstępnej obróbki dowiedzmy się jak należy go przygotować, aby był dla nas bezpieczny.