Tradycje wielkanocne z jajkiem w roli głównej

Tradycje wielkanocne z jajkiem w roli głównej

Wielkanoc jest najważniejszym i jednocześnie najstarszym świętem chrześcijańskim, które upamiętnia Zmartwychwstanie Chrystusa. Obchody świąt wielkanocnych nawiązują do ostatnich dni z życia Jezusa Chrystusa. Święto to kończy okres Wielkiego Postu i jest poprzedzone Wielkim Tygodniem. Zarówno Wielki Tydzień, jak i same święta wielkanocne stanowią czas o bardzo bogatej obyczajowości, która jest mocno związana z obrzędami kościelnymi, ale nie brakuje w niej również elementów ludowych.

Nieodzownym i najważniejszym atrybutem Świąt Wielkanocnych było i jest jajko. To właśnie w nim od zawsze widziano moc odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią. Stanowiło także symbol zmartwychwstania. Kolejnym pokarmem znajdującym swoje miejsce w koszyku wielkanocnym jest chleb, który symbolizował przyjaźń i gościnność oraz zapewniał dobrobyt i pomyślność. Obok chleba umieszczano sól jako oznakę wierności, przyjaźni, gościnności i porozumienia, a także niezniszczalności i nieśmiertelności. Chrzan był natomiast znamieniem wszelkiej siły i fizycznej tężyzny. Wędliny wielkanocne (szynki, wędzonki, balerony i kiełbasy) miały zapewniać zdrowie, płodność i dostatek. Do koszyczka wielkanocnego trafiały również ser i ciasto. Ser symbolizował więź człowiekiem z siłami przyrody. Na końcu wkładano do koszyka ciasto, głównie baby i mazurki.

Opracowanie: SW