wmodr.pl

Antybiotykooporność globalnym zagrożeniem

Antybiotykooporność globalnym zagrożeniem

Antybiotykooporność – czym jest?
Antybiotykooporność to zdolność drobnoustrojów do przeżycia w obecności leku przeciwdrobnoustrojowego. To forma przystosowania się organizmu do środowiska, która wytwarza się u drobnoustrojów, nie zaś u samych ludzi.

Z historii antybiotyków…

1928 rok
Odkrycie pierwszego antybiotyku – penicyliny – opartego na pleśni grzyba pędzlaka, przez szkockiego bakteriologa i lekarza – Aleksandra Fleminga.
1938 rok
Naukowcy Ernst B. Chain i Howard W. Florey izolują penicylinę – substancję hamującą wzrost bakterii.
1945 rok
Alexander Fleming, Ernst Chain i Howard Florey otrzymują Nagrodę Nobla za odkrycie i badania dotyczące penicyliny.
Zapoczątkowanie przemysłowej produkcji penicyliny inicjującej szerokie stosowanie antybiotyków w leczeniu chorób zakaźnych ludzi i zwierząt.

Opracowanie: SW