wmodr.pl

Omówienie i podsumowanie wyników wizyt demonstracyjnych ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk w zakresie: zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), kukurydza, ziemniaki lub bo

Omówienie i podsumowanie wyników wizyt demonstracyjnych  ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk w zakresie: zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), kukurydza, ziemniaki lub bo

Rolnictwo ekologiczne przeżywa dynamiczny rozwój, stając się kluczowym elementem współczesnego rolnictwa. Aby sprostować rosnącym oczekiwaniom konsumentów i celom unijnym, konieczne jest przyspieszenie zmian w tym obszarze. Dzięki ograniczeniu stosowania pestycydów, antybiotyków i sztucznych nawozów, rolnictwo ekologiczne przyczynia się do ochrony środowiska i zdrowia konsumentów. Komisja Europejska dostrzegając te korzyści postawiła ambitny cel zwiększenia udziału upraw ekologicznych do 25% do 2030 roku. To jasny sygnał, że przyszłość rolnictwa leży w harmonii z naturą.

Polska, w kontekście wyżej wymienionych celów unijnej polityki rolnej, zadeklarowała podwojenie powierzchni gruntów uprawianych metodami ekologicznymi, osiągając do 2030 roku poziom ponad miliona hektarów. Kluczowym narzędziem tego celu ma być Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej. Rolnicy stawiający na ekologię będą mieli pierwszeństwo w otrzymaniu pomocy finansowej. Rolnictwo ekologiczne to system, który łączy w sobie troskę o środowisko, dobrostan zwierząt i zdrowie człowieka. Jednocześnie odpowiada na rosnące oczekiwania konsumentów, którzy coraz częściej poszukują produktów naturalnych i zdrowych, chętnie wybierają produkty pochodzące z gospodarstw ekologicznych, nawet jeśli są nieco droższe.

Przejście na rolnictwo ekologiczne to proces stopniowy. Zmiana sposobu gospodarowania z tradycyjnego na ekologiczny, wymaga nie tylko wiedzy, ale także umiejętności dostosowania się do nowych warunków. Zmiany te nie następują z dnia na dzień, ale w przyszłości będą efektem wielu korzyści zarówno dla środowiska jak i dla jakości produktów spożywczych. Coraz bardziej zauważalna jest zmiana świadomości konsumenckiej na temat jakości żywności, a co za tym idzie również umacnia się trend poszukiwania żywności powstałej w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych. Ma to potwierdzenie w największych w historii Unii Europejskiej konsultacji społecznych przeprowadzonych w celu ukierunkowania zmian prawodawstwa dotyczącego produkcji ekologicznej konsumenci wyraźnie wskazali, że gotowi są płacić wyższe ceny za produkty wytworzone z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt. Wg badań od kilu lat systematycznie wzrasta popularność eko żywności co powoduje zwiększanie areału upraw ekologicznych.

Źródło: sw
Opracowanie: SW