odowla bydła mięsnego w Polsce
Hodowla bydła mięsnego w Polsce ma znacznie krótszą historię niż hodowla bydła mlecznego. Choć nasz kraj, w szczególności województwo warmińsko-mazurskie, dysponuje ogromnym potencjałem w zakresie produkcji bydła mięsnego, niestety nie jest on w pełni wykorzystywany. W Polsce produkcja wołowiny w dużej mierze opiera się na rasach bydła wykorzystywanych głównie do produkcji mleka. W Polsce, księgi hodowlane oraz ocenę wartości użytkowej bydła mięsnego prowadzi Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Największą popularnością cieszą się rasy: limousine (LM), charolaise (CH), hereford (HH), Angus w dwóch odmianach barwnych: czerwonej (AR) i czarnej (AN), a także simental (SM). Rasy te stanowią około 96% ogólnego pogłowia krów mięsnych w Polsce.
W zależności od przyjętych kryteriów, bydło dzieli się na różne grupy rasowe. Często jako kluczowe kryterium przyjmuje się masę i wymiary ciała, co pozwala wyróżnić trzy główne grupy ras:
- rasy duże – doskonale przystosowane do intensywnego opasu, osiągające znaczne masy ciała bez ryzyka nadmiernego otłuszczenia. Wymagają one większej dbałości o żywienie i warunki utrzymania. Do tej grupy należą m.in. rasy: limousine (LM), charolaise (CH), blonde d’Aquitaine (BD) oraz simentaler (typ mięsny) (SM).
- rasy średnie – charakteryzujące się wysoką wartością rzeźną oraz pożądanym składem tkankowym tuszy. W tej grupie znajdują się rasy takie jak hereford (HH), angus czarny (AN), angus czerwony (AR) oraz piemontese (PI).
- rasy małe – predysponowane do ekstensywnego systemu żywienia, cechujące się dobrą płodnością i żywotnością. Rasy te efektywnie wykorzystują pasze objętościowe, mają niewielkie wymagania dotyczące warunków utrzymania, ale mają skłonność do wczesnego odkładania tłuszczu. Do tej grupy zaliczamy m.in. rasy highland (HI) i galloway (GA).
Jak zacząć chów i hodowlę bydła mięsnego?

u
Jak zacząc chów i hodowlę bydła mięsnego.pdf
(741.13 KB, PDF)
Opracowanie: SW