Zdrowotność racic ma bezpośrednie znaczenie na ogólną kondycję i zdrowie krowy. Stan zdrowia racic warunkuje nie tylko długość okresu użytkowania danej sztuki, ale również ilość produkowanego przez nią mleka. Ostatnie lata pokazały, że nie tylko mastitis czy zaburzenia w rozrodzie, ale również niepokojąco rosnąca ilość schorzeń racic jest przyczyną brakowania stada. Bardzo wyraźnym objawem schorzeń nóg i racic jest nieprawidłowe poruszanie się danej sztuki, określane mianem kulawizny. Przyczyn tego stanu upatruje się w urazach mechanicznych, złych rozwiązaniach technologicznych w obrębie gospodarstwa jak również błędach żywieniowych. Zdrowe racice, to zdrowa, pozostająca w dobrej kondycji krowa, która chętnie i pewnie kroczy do stołu paszowego.
Przyczyny i konsekwencje schorzeń racic
Kulawizny dotyczą zarówno krów tłustych, o wysokim wskaźniku BCS jak i tych chudych, gdzie BCS jest <2. Krowy o nadmiernym BCS w okresie zasuszenia mogą być dodatkowo obciążone, stąd przypadki uszkodzenia nóg i racic. Krowy wychudzone natomiast mają cieńszą poduszkę tłuszczową, co prowadzi do zwiększonej częstotliwości występowania owrzodzeń racic i choroby białej linii. Nie bez znaczenia na stan zdrowia racic pozostaje system utrzymania zwierząt. Z wieloletnich obserwacji prowadzonych w stadach jasno wynika, że większe ryzyko schorzeń racic dotyczy zwierząt przybywających cały rok w budynku inwentarskim. Konsekwencją tego jest stały kontakt racic z wilgotnym materiałem ściołowym i posadzką, co przyczynia się do zmiękczenia ich rogu. To zdecydowanie ułatwia wnikanie bakteriom chorobotwórczym, a stąd już prosta droga do stanu zapalnego.