wmodr.pl

WMODR >> Wydawnictwa >> Broszury i ulotki >> Produkcja roślinna >>

Nowe rozwiązania technologiczne w uprawie roślin w tym metody ograniczenia strat składników pokarmowych

Nowe rozwiązania technologiczne  w uprawie roślin w tym metody ograniczenia strat składników pokarmowych

Produkcja roślinna jest podstawowym i najważniejszym elementem większości gospodarstw rolnych, natomiast fundamentem tej produkcji jest gleba. Niezależnie od jej rodzaju, ukształtowania czy właściwości, należy o nią właściwie zadbać. Urodzajność gleb możemy zwiększyć poprzez stosowanie metod polepszających jej właściwości. Na przestrzeni lat, wraz z postępem technologicznym, zmieniają się potrzeby w uprawie roli.

W przeszłości do głównych zadań uprawy roli należało:
-    redukcja zachwaszczenia;
-    zwiększenie dostępności składników nawozowych poprzez przyśpieszenie mineralizacji próchnicy i minerałów glebowych;
-    stworzenie warunków do uzyskania szybkich i równomiernych wschodów, co zwiększało konkurencyjność łanu w stosunku do chwastów.

Obecnie, we współczesnym rolnictwie, do zadań uprawy roli należy:
-    ograniczenie strat glebowej materii organicznej – wzrost sekwestracji węgla organicznego w glebie;
-    ograniczenie strat wody z gleby;
-    ograniczanie erozji wodnej i wietrzej;
-    poprawa struktury gleby i zmniejszenie zlewności i skłonności gleby do zaskorupiania;
-    poprawa zdolności infiltracyjnej gleby – retencja glebowa;
-    ograniczenie spływów i wymycia składników nawozowych;
-    ograniczenie kosztów uprawy (paliwo i robocizna), siedliskowych możliwości organizacyjnych i ekonomicznych.

Opracowanie: SW