Bobowate to rodzina roślin, o bardzo dużym znaczeniu użytkowym dla człowieka. Jako rośliny pastewne np. koniczyna, lucerna, seradela wykorzystywane są do produkcji pasz oraz na trwałych użytkach zielonych. Nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, soja to źródło cennego białka roślinnego, a pozostałości roślin na polu to nawozy zielone, które wzbogacają glebę w azot służąc jako nawozy naturalne. Bobowate, to także rośliny oleiste np. soja, orzech ziemny, a także dostarczające cennego drewna, gum i garbników np. robinia, rośliny ozdobne np. złotokap, glicynia, karagana oraz lecznicze np. lukrecja, nostrzyk.
Jedną z najważniejszych zalet występowania roślin bobowatych w płodozmianie to wiązanie azotu atmosferycznego z powietrza. Dzieje się to za dzięki bakteriom brodawkowym, które w symbiozie z rośliną wiążą wolny azot, a następnie udostępniają go roślinom następczym. Kolejną ważną zaletą tych roślin jest zwiększenie zawartości substancji organicznej w glebie. Sprawia to masa rozbudowanego systemu korzeniowego, który poprawia też właściwości fizyczne gleby. Rozluźniające działanie palowego systemu korzeniowego poprawia strukturę gleby, a dobre jej ocienienia przez rośliny wieloletnie zmniejsza parowanie wody czyli rośliny te chronią gleby przed erozją wodną i wietrzną. Rośliny bobowate spulchniają podglebie i uruchamiają z niego składniki pokarmowe. Duże ilości wydzielin korzeniowych oraz resztek pożniwnych bogatych w azot stymulują rozwój flory i fauny glebowej poprzez zwiększenie biologicznej aktywności gleby.