wmodr.pl

WMODR >> Wydawnictwa >> Broszury i ulotki >> Produkcja roślinna >>

Uprawa roślin bobowatych a możliwość zwiększenia produkcji białka paszowego

Uprawa roślin bobowatych a możliwość zwiększenia produkcji białka paszowego

Bobowate to rodzina roślin o bardzo dużym znaczeniu użytkowym dla człowieka. Jako rośliny pastewne np. koniczyna, lucerna, seradela wykorzystywane są do produkcji pasz oraz na trwałych użytkach zielonych. Nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, groch, soczewica, soja to źródło cennego białka roślinnego, a pozostałości roślin na polu to nawozy zielone, które wzbogacają glebę w azot służąc jako nawozy naturalne. Bobowate to także rośliny oleiste np. soja, orzech ziemny, a także dostarczające cennego drewna, gum i garbników np. robinia. Rośliny motylkowe to także rośliny ozdobne np. złotokap, glicynia, karagana, a także lecznicze np. lukrecja, nostrzyk.

u Bobowate.pdf (1.04 MB, PDF)
Opracowanie: SW